VITARIÁNSKÉ STRÁNKY


Úvod Filozofie Recepty Jak začít? Diskuze Adresář Odkazy Co potřebujeme Vaše Fórum Akce


papriky Filozofie miska s obilím

Na této stránce se pokusím přiblížit základní myšlenky vitariánství. Upozorňuji, že se jedná vždy a jen o moje osobní názory tak jak jsem je za ty roky "pochytal" a "vstřebal". V některých sám nemám jasno. Je toho hodně co mám na mysli a tak se některých otázek "dotknu" vícekrát. Snažím se to napsat pokud možno přehledně.

Lidé, kteří se živí výhradně syrovou stravou věří, že člověk je součástí přírody a že příroda mu dává vše co k životu potřebuje. To samo o sobě není zrovna průkopnická myšlenka, jenže věříme zároveň, že člověk není schopen vlastním rozumem vylepšit stav věcí kolem sebe. Pokud se to vezme do důsledků a vztáhne na výživu, na stravu, je jasné, že dojdeme k závěru, že jediná správná potrava pro člověka je ta, kterou mu dává "matka země" přesně tak jak vyrostla. Tak jak ji najde (utrhne).

Naskýtá se otázka jak je to se syrovým masem, s vejci, s hmyzem. Tato věc není jednoduchá a odpovím na ní v závěru tohoto textu.

Tedy potraviny bez tepelné a pokud možno i bez mechanické úpravy. Potraviny čerstvé, bez chemického ošetření. Ideálem je plodné pole, les, louka, či ovocný sad, kde žije člověk a sbírá si to co potřebuje, obdělává si šetrně svoje políčko, hnojí zdravým kompostem, používá trojpolní hospodářství a tak... Člověk který nezabíjí a žije v souladu s okolím. Docela dobře si to u pár jednotlivců dovedu představit. JENŽE :

JENŽE žijeme ve 20. století, kde většina lidí žije v hustě osídlených aglomeracích a o vlastním ekologickém poli, či ovocném sadu si může leda tak zdát. CO s TÍM?

Vzdát to, či udělat někde nějaký kompromis? Odpověď je jednoduchá: nevzdávat to a alespoň se přiblížit ideálu. A NENI TO TEZKE ANI VE MESTE.

Co vlastně vitariáni používají za potraviny? Jsou to OBILNINY všeho druhu (pšenice, pohanka, žito, oves a proso a tak.), ZELENINA, OVOCE, ORECHY, LUSTENINY, brambory. To je základ. Problematické potraviny jsou vajíčka, mléko a mléčné výrobky. (POZOR: bavíme se v zásadě o syrových potravinách - vše ostatní je vyloučené). Ještě více problematické (a pro mě osobně nepřípustné) je maso, ryby, hmyz.

Jakým způsobem si tyto potraviny upravujeme a v jakých kombinacích si můžete přečíst v receptech.

Potraviny které také "nesmíme": chleba, vločky, vařené rambory, těstoviny, sojové maso, pasterizované mléko, sýry, polévky, vařenou zeleninu, džemy, kandované ovoce,... prostě vše co prošlo jakoukoliv tepelnou úpravou.

Proč to vlastně děláme? Na tuto otázku je těžká odpověď, al v zásadě jde o to, že jsou lidé kteří v určitých věcech nechtějí dělat kompromisy. Já to mám třeba ve výživě. Jsem 10 let vegetarián z různých důvodů a (nejvíce asi z etických), ale co se týče příspěvku vegetariánství pro zdraví nejsem již tak pevně přesvědčen o tom, že by tento výživový směr byl SUPER ZDRAVÝ. Myslím, že organismus vegetariána strádá jen o trochu méně než organismus člověka, který dodržuje dnes velmi propagovanou tzv. racionální stravu - (tady jde prakticky o masožravce, kteří to s masem nepřehánějí, dávají přednost celozrným výrobkům a tak).

Když jíte jen syrovou stravu, získáte úplně jinou kvalitu vnitřních pocitů ve svém těle. Najednou se dostaví příliv energie na kterou jste nebyli zvyklí. Je to stav, který je normální a vy pochopíte, že 99% lidí žije v nenormálu a neví o tom. Najednou máte chuť to někomu říct, někomu poradit, ale lidi se na vás dívají jak na blázna a nejen že vám nevěří, ještě vás odsoudí. A vy nechápete. Dokonce se k Vám lidé z nějakého důvodu začnou chovat nepřátelsky když přijde řeč na toto téma a přesvědču jí Vás o opaku. Dokonce o Vás mají strach. Vy přitom máte pocit, že jste super zdravý... Máte pocit že mládnete. Těžko se to vysvětluje, ale dává vám to "téměř" smysl života. Je to jakoby jste celý den meditovali...

Jsem přesvědčen, vitariánství může vyléčit spoustu civilizačních nemocí, se kterými si lékaři nevědí rady.

Skoro Každý z nás máme již zkušenost s vitariánstvím a to tehdy, kdy nás matka kojila. A je zajímavé, že v době kojení nejsou miminka nemocná. Dětské nemoci přicházejí okamžikem odstavení od kojení, či zahájením dokrmovacích kašiček. Všimněte si také, že kojenci nesmrdí (vitariáni také ne :-)). Ale raději opusťmě toto téma...

Žádně zvíře v přírodě si svou potravu nevaří a ani nijak neupravuje. Zvířata jsou zdravá a silná - plná energie. To jen např. psi, kterým člověk vnutil vařené maso trpí spoustou nemocí. Nebo domácí zvířata - např vepři určení na zabíjení - ti dostávají vařenou stravu, aby byli nepřirozeně tlustí... Jo to takový závodní kůň - tam už si člověk nemůže dovolit ho šidit, jelikož by se to hned poznalo na výkonnech - koně jsou tak naštěstí v pohodě... Zkuste koňovi něco uvařit a onemocní vám velice rychle a pokud s tím nepřestanete, tak Vám chcípne.

Další z důvodů proč dávat přednost syrové stravě je přítomnost enzymů. Enzymy se vařením ničí. Nedají se koupit tak snadno jako vitamíny. Proto se také o nich tolik "nemluví". Bez enzymů tělo strádá. Nejvíce enzymů je v naklíčeném obilí, v luštěninách, ve všem živém! Bez enzymů tělo rychleji umírá. Kdo chce omládnout, ten ať se živí výhradně živou stravou!

Při požití vařeného jídla, se vám v těle rozmnoží bílé krvinky (leukocyty), které se namnožují vždy při nemoci, či nějakém nebezpečí pro organismus. Je zajímavé, že vědci (Paul Kouchkoff z Institutu klinické biochemie v Lausanne) zjistili, že k tomuto jevu nedochází pokud jíme syrovou stravu. Vařenou stravu jedí téměř všichni. Myslelo se, že je tedy normální, že po jídle se toto děje. Znáte to - krátký odpočinek po obědě - někdy až spánek. Místo aby vás oběd posílil - uspí Vás. Toto my neznáme. Fakt. Každé jídlo do nás nalije spoustu nových sil!

Velice nebezpečné je přejídání se vařenými bílkovinami. To, že ztrácí vařením svoji výživnou hodnotu - až dvě třetiny, není nijak zarážející, horší je, že vysoká teplota udělá z bílkovin hmotu, která je velice odolná proti trávení a snižuje se tak využitelnost aminokyselin. Zde je možné najít jednu z příčin dnešního přejídání se. Další alarmizující skutečností je to, že při trávení vařených bílkovin vznikají kyseliny, odpad a různé toxické látky. Čím vyšší teplotu použijeme tím hůře pro nás!

Existují ovšem i jiné látky které byli objeveny teprve nedávno (esenciální oleje v rostlinách, chlorofyl, saponiny,...) a které se vaření ničí. Existují samozřejmě spousty dalších látek a vnitrobuněčných vztahů, které na své objevení teprve čekají a které tedy budou potřebné až po svém objevení!?!? Tak např Hans Eppiger z vídeňské univerzity zjistil, že strava s vysokým množstvím syrových potravin výrazně zlepšuje výměnu mezi buňkou a okolím, mikrocirkulaci a vylučování opadů z buňky.

Syrová strava oproti vařené představuje též úsporu času a elektrické energie.

Vařením se změní i přirozené aroma a chuť pokrmů. Potom je musíme dochutit nadměrným množstvím soli, cukru, octa či koření. Rád uvádím rozdíl mezi vařenou a syrovou mrkví, to je přece "nebe a dudy", že jo?!

Syrová strava obsahuje nízký obsah tuků a kalorií, takže u většiny lidí podporuje hubnutí.

V syrové stravě je velké množství nerozpustné vlákniny, což podporuje pravidelnou stolici a rozpustné vlákniny, která snižuje riziko srdečních chorob.

20112005: "Jez jako dýchej" - ano, vitariánství není konečné nejdokonalejší stadium stravování, tím je dýchání čerstvého vzduchu a čerstvého pylu. Je známo, že pyl je komplexní potravinou. Navíc teprve v tomto stadiu odpadne argument masožravců":..., že ubližujeme rostlinám" Zdá se Vám to šílené?! Buďte v klidu nejste sami. :)

pokračování příště...




Kontakt : na mě

Úvod Filozofie Recepty Jak začít? Diskuze Adresář Odkazy Co potřebujeme Vaše Fórum Akce
copyright © 2000 - 2003 klayman