VITARIÁNSKÉ STRÁNKY


Úvod Filozofie Recepty Jak začít? Diskuze Adresář Odkazy Co potřebujeme Vaše Fórum Akce


salát

Recepty

převzato z http://www.kitchenaid.cz/prislusenstvi.phtml

Na této stránce najdete množství receptů, které jsem porůznu sesbíral a vyzkoušel. Jsou zde jídla, která můžete najít v literatuře (viz. odkazy), ale jsou zde i některá originální, co mi občas někdo pošle mailem. Chtěl bych se prostě o ně podělit. Jídla jsou očíslována a nejsou tematicky seřazena. Tak tedy dobrou chuť!

P.S. Podle mě je nejlepší si zvyknout na jednoduchá - jednodruhová menu a vychutnat si k večeři třeba jen trochu zelí s ořechy... Takováto menu jsou nejcastejsi stravou vitarianu a tomu ja recepty nerikam...

Databáze receptů

Recepty uváděné Gunterem :

1. Ovesná kaše - 4 lžíce ovesného šrotu, 1 lžíce sezamového nebo mandlového šrotu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce medu nebo třtinového cukru, 1 lžička anýzu nebo kmínu, 1 ks banánu, posypat slunečnicovým semenem.

2. Sladký šrot máčený - 4 lžíce šrotu, 2 lžíce oleje nebo tvarohu, 2 lžíce hrozinek, 1 rozmačkaný banán nebo 1 postrouhané jablko, 1 lžička medu, troška cibule, 1 lžička citrónové šťávy, posypat mletými ořechy nebo mandlemi. Kukuřičný šrot je lépe stravitelný než šrot pšeničný

3. Pikantní šrot - 6 lžic máčeného šrotu, 1 lžíce droždí, 1 lžíce koření, 2 lžíce krájené cibule, česnek, hořčice, ředkev nebo feferonky.

4. Šrot s tvarohem - 3 lžíce máčeného šrotu, 3 lžíce tvarohu, 2 lžíce pšeničných klíčků, 1 lžíce oleje, 1 lžíce droždí, cibule, koření.

5. Šrot s tvarohem a vejcem - 2 lžíce šrotu, 1 ks syrového vejce, 2 lžíce pšeničných klíčků, 1 lžíce šrotu ze lněného semene, 1 lžíce pohanky, 1 lžíce švédské kořeninové směsi v prášku, 1 lžíce droždí, 2 lžíce oleje, cibule, hořčice.

Obdobně je možné kombinovat klíčky různých druhů obilí například s banány, jablky, hrozinkami, mlékem, kyselým mlékem, jogurtem, tvarohem, pomeranči apod.

6. Žampióny - 10 dkg žampiónů pokrájet na malé kousky, přidat olej a obalit okořeněným droždím.

7. Houby se zeleninou - 5 dkg hříbků nakrájet, jemně nastrouhat 10 dkg celeru, posekat čtvrt feferonky, přidat trošku slunečnicových semen, cibule, oleje a droždí. Ozdobit klobouky hřibů.

8. Tvaroh - můžeme kombinovat s rajčaty, mrkví, banány, cibulí, sójou, neloupanou rýží, prosem, droždím atd. (moje pozn.: Gunter má na mysli samozřejmě tvaroh z nepa sterizovaného - syrového mléka...

9. Tvaroh s droždím - (chutná jako vařený mozeček), 4 lžíce tvarohu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce droždí, špetka soli. Dobře promíchat. -

10. Proso nebo rýže na sladko - jemně sešrotovat 2 lžíce prosa nebo rýže, 1 lžíce ovsa, 1 lžíce sezamu, přidat 1-2 lžíce klíčků, 1 banán, med, drobně nakrájet jablko, 2 lžíce smetany. Obložit pokrájeným banánem.

11. Mixovaná jídla - Různé byliny a salátové listy, které nejsou dost jemné pro normální saláty, můžeme umixovat. Potom přidáme cibuli, česnek, slunečnicová semena, umleté lněné semínko, banány, práškové koření, křen, droždí, oříšky, mletý sezam a olej.

12. Příklad - 2-3 jablka umixujeme s troškou mléka, 1 lžíce hrozinek, 1 lžíce sezamu, přidáme 4-5 lžic droždí, 1 až 2 lžíce pšeničných klíčků, 1 lžíce nemáčených slunečnicových semen, 1 lžíce sušených banánů a znovu promícháme.

13. Müsli s prosem (švýcarská kaše) - 2 lžíce prosného šrotu, 1 lžíce slunečnicového semene, 1 lžíce šrotu ze lněného semínka, 1 strouhané jablko, 1 lžíce hrozinek, 1 lžička citrónové šťávy, 2 lžíce smetany nebo olivového oleje, měkký banán. Hotovou müsli posypeme strouhanými oříšky.

Obdobně kombinujeme : cibuli, česnek, mléko, piniová jádra, fíky, datle, ořechy, sezam, nejrůznější ovoce, tvaroh, mléčný cukr, okurky, mrkev, pomeranče, obilná zrna máčená dvanáct hodin.

polévky:

14. Rajská - půl litru šťávy z rajčat, 3 lžíce posekané cibule, 3 lžíce hrubě semletých ořechů, 2 lžíce smetany, pažitka. Vše ve vodní lázni ohřát asi na 40 oCelsia (teplota těla).

15. Zeleninová – šálek zeleninové šťávy nebo mrkvové kaše, 2 stroužky česneku rozetřeme v trošce mléka, půl šálku mléka, 1 lžíce slunečnicových semen nebo ořechů, droždí, olej, koření.

16. Čočková – 3 lžíce máčené čočky, 3 lžíce klíčků, 2 lžíce lněného šrotu, 1 rajče, troška papriky, 1 banán, 1 lžíce oleje, 1 lžíce droždí, 1 lžička kmínu.půl litru šťávy z rajčat, 3 lžíce posekané cibule, 3 lžíce hrubě semletých ořechů, 2 lžíce smetany, pažitka. Vše ve vodní lázni ohřát asi na 40 oCelsia (teplota těla).

Poznámka: Banán je plnohodnotná potravina. Raději jídlo ze samých banánů, než jídlo vařené.

17. Nepečený chléb - 1 kg žitného šrotu, 20 dkg hrozinek, 1 dcl oleje, 2 lžičky soli, trošku kmínu namáčíme ve vodě. Dáme si stranou trošku šrotu pro případ, že těsto bude příliš měkké. Všechno promeleme v mlýnku na maso nebo dobře promísíme. Protože chléb nepečeme, ale jen sušíme, vyválíme 4-5 milimetrů silné placky, které položíme na síto. V létě chléb sušíme 4-5 hodin na slunci. V zimě sušíme na radiátoru. Usušený chléb můžeme uskladnit v ledničce. Místo čistě žitného šrotu můžeme libovolně míchat šrot pšeničný, rýžový, ječmenný a malé množství lněného šrotu. Místo hrozinek a vody přidáme rajská jablíčka, mrkev atd. Proso se na přípravu chleba nehodí, protože rychle hořkne.

18. Vánoční pečivo - 20 dkg datlí, 20 dkg fíků, 20 dkg švestek, 20 dkg hrozinek, vše důkladně umeleme ve mlýnku a promícháme s 20 dkg ořechů, 20 dkg celých hrozinek, trošku citrónové kůry a s kořením. Podle potřeby přidáme olej a mouku. Vtlačíme do olejem potřené formy a necháme asi hodinu stát v chladu.

19. Vánoční pečivo

20 dkg datlí, 20 dkg fíků, 20 dkg švestek, 20 dkg hrozinek, vše důkladně umeleme ve mlýnku a promícháme s 20 dkg ořechů, 20 dkg celých hrozinek, trošku citrónové kůry a s kořením. Podle potřeby přidáme olej a mouku. Vtlačíme do olejem potřené formy a necháme asi hodinu stát v chladu.

20. Mandlové zákusky

15 dkg mouky, 15 dkg mletých mandlí, 15 dkg datlí, 15 dkg krájených fíků, které jsme předtím namočili. Datle a fíky umlít, všechno promíchat, vyválet na placku a zákusky vykrajovat formičkou.

21. Koláč (na plech 30 cm)

30 dkg hrozinek, 20 dkg mouky. Hrozinky umeleme a smícháme s moukou. Těsto vyválíme a položíme na pomoučený plech. Sušíme na síťce. Potom plníme: tence pokrájenými plátky banánu, posekanými mandlemi, vrstvou rozmačkaného nebo celého ovoce. Sladíme medem a povrch zalijeme smetanou.

Podobně můžeme připravit různé varianty pochoutek z banánů, jablek, hrozinek, kokosové moučky, datlí, ořechů, atd.

* * *

Krémy a pomazánky

22. Medový krém

1 lžíce medu, 4 lžíce tvarohu, 1 lžíce mléka, 1 lžíce mletých ořechů, vše dobře promíchat a obložit celými ořechy nebo brusinkami.

23. Jablečný krém

2 jablka, 1 banán, 1 lžíce hrozinek, 1-2 lžíce ořechů, troška medu, 1 šálek mléka. Pomixovat, obložit banánovými plátky.

24. Jahodový krém

1 šálek tvarohu, 1 šálek rozmačkaných jahod, troška medu, vše dobře promíchat, posypat mletými ořechy a obložit jahodami.

25. Pomazánka z ředkviček

1 šálek tvarohu, 1 lžíce posekané cibule, 3 lžíce strouhané ředkvičky, 1 lžíce droždí, sůl, různá koření, například kmín, posypat strouhanou mrkví.

Saláty a majonézy

26. Majonéza z droždí

1 lžíce droždí, 2 lžíce oleje, čtvrt strouhané cibule, rozetřený česnek, 1-2 lžíce strouhaného křenu, sůl, koření, troška mléka.

27. Majonéza z tvarohu

2 lžíce tvarohu rozmíchat v mléce, dále 1 lžíce oleje, cibule, pažitka, petržel a troška medu. Místo tvarohu a mléka můžeme používat podmáslí nebo kyselé mléko se smetanou.

28. Salát

2 šálky nakrájené kapusty nebo zelí, polovina šálku ředkve, paprika, rajče, cibule a tři lžíce nakrájené petržele. Přidat majonézu.

29. Míchaný salát

2 šálky na drobné kostky nakrájených jablek, 1 šálek nasekaného celeru, půl šálku mletých ořechů, půl šálku hroznového vína zbaveného jadérek. Promícháme s majonézou a podáváme na salátových listech zdobené celými ořechy.

K přípravě salátů můžeme použít kapustu, zelí, ředkvičky, papriku, rajčata, pórek, petržel, jablka, celer, hlávkový salát, mrkev, cibuli, česnek, květák, kopřivu, pampeliškové listy, šťovík, chřest atd.

Nápoje

30. Zeleninový nápoj

dobře omyté zbytky zeleniny, které jsme nepoužili do polévek a salátů, listy zelí, kapusty, salátu, kopřivy, jetele, pampelišky, různé léčivé rostliny, brambory, červená řepa. Skořápky vajec nasekat, roztlouci a společně se zeleninou vložit do hrnce naplněného vodou. Uložit na chladné místo, nejlépe ve sklepě. Z vody můžeme denně čerpat a odčerpané znovu doplňovat, dokud zeleninu úplně nevyluhujeme. Všechny léčivé soli a vitamíny ze zeleniny a skořápek se transformují do vody. Zeleninový nápoj pijeme při hladovce, léčivých kúrách. Doporučujeme jej, je velmi zdravý.

31. Šrotový nápoj

5 lžic šrotu namočíme do 1 litru vody na dobu 10 až 12 hodin. Potom nápoj přecedíme a sléváme. Šrot můžeme ještě přelít vodou a po dalších 10 až 12 hodinách opět máme hotový nápoj.

Šrotová a zeleninová voda jsou silně alkalické. Jejich chuť můžeme zpříjemnit přidáním ovocných šťáv. Na předcházení revmatismu a mnoha jiných nemocí doporučujeme denně jeden litr šrotové nebo zeleninové vody.

Podobně můžeme připravit další nápoje použitím mrkvové, pomerančové, banánové, jahodové a jiných šťáv.

32. Léčivá šťáva

1 šálek kapustové šťávy, nebo celerové, mrkvové, z červené řepy, vypít před jídlem. Léčí srdeční, žaludeční i jiné nemoci.

33. Sílící nápoj

Velký pohár pomerančové nebo mrkvové šťávy, rozmíchat 2 žloutky. Sílící nápoj může nahradit jedno jídlo.

34. Mléčné nápoje

Místo vody užijeme k přípravě nápoje mléko s přísadou citrónové, jablečné, malinové, nebo jahodové šťávy a přidat trošku medu, vanilky.

Můžeme kombinovat různě mrkev, pomeranče, rajčata a podobně, podle chuti a možností.

Poznámky k jídelnímu lístku

Při syrové stravě vystačíme denně s jedním hlavním a dvěma menšími jídly. Syrovou stravu nemůžeme srovnat s “normální” vařenou, pečenou nebo jinak znehodnocenou stravou. Při “normální” stravě je žaludek rozšířený, zvětšený. Při přechodu na syrovou stravu se anatomické poměry našeho žaludku upraví.

Na překonání “chuti” v přestávkách mezi jídly doporučujeme žvýkat několik slunečnicových nebo tykvových semen, ořechy, nebo jedno jablko. Mnozí z nás se jistě zbaví velmi rádi trvalé únavy a škodlivých zlozvyků. Kouření, pití alkoholických nápojů a kávy. To je možné právě při přechodu na přirozenou stravu. Proti počátečnímu nadýmání je vhodné pít zeleninový nebo škrobový nápoj. U mladších zdravých lidí se doporučuje hladovka (viz dále). Některé druhy obilovin jsou hůře stravitelné. Například pšenice. Proto je lépe používat proso nebo pšeničné klíčky, které jsou více alkalické, hodně výživné a chutné.

35. Kořeninový prášek

ze sušených léčivých rostlin, ale my jej současně považujeme za hlavní potravinu. To odpovídá zásadám slavného starořeckého lékaře Hippokrata, podle nichž nám naše léky mají být potravou a potrava našimi léky. Kdo nemá přístup ke zdravým čerstvým rostlinám, může jako náhradu užívat zmíněný prášek.

Hotová jídla z estetických hledisek vždy zdobíme petrželovou natí, ředkvičkou, banánem, rajčaty apod. Někteří odborníci, jako je Are Waerland, doporučují pít před snídaní zeleninovou vodu, vyrobenou z máčených klíčků, kopřiv, heřmánku a léčivých rostlin.

Příklad jídelníčku na jeden den

36. Snídaně: Müsli – 2 lžíce hrozinek, 1 lžíce pšeničných klíčků, 1 lžíce slunečnicového semene nebo pohanky, 1 lžička fenyklu. Vše promíchat a nechat přes noc odležet namočené v trošce vody. Ráno přidáme 1 zralý banán, 1 lžíci olivového oleje, několik kapek citrónové šťávy, 1 lžička medu, případně 1 lžička mletých lněných nebo prosných semen. Můžeme přidat strouhané jablko.

37. Oběd: Rajská polévka – 2 středně velká rajčata, 1-2 stroužky česneku, umixujeme, přidáme 2 lžíce krájené cibule, 3 lžíce hrubě mletých ořechů, 2 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce pažitky nebo petržele.

38. Večeře: 2 zralé banány, 2 lžíce olivového oleje, 2-3 stroužky česneku. Šálek malin nebo jahod se šlehačkou.

Z uvedených surovin můžeme každý den kombinovat pestrou stravu podle vlastní fantazie.

Recept dle Zarathustry :

39. Prostý pšeničný pokrm - Namočíme šálek hrubě mleté pšenice a necháme stát několik hodin. Dobře rozšlehané vejce smícháme se smetanou a pšenici polejeme. Nesolíme ani necukrujeme. Chuti pokrmu dodáme přídavkem rozinek a pražených umletých mandlí.

originály by Klayman:

40. Nejlepší snídaně - POHANKOVÁ!

Přes noc namočíme 1 lžíci pšenice špaldy, 1 - 2 lžíce pohanky. 2 - 3 lžíce slunečnicových semínek a rozkrájené na půl mandle, či lístkové ořechy. Ráno slejeme vodu, vmícháme nastrouhané jablko a rozmačkaný banán. (alternativně jiné ovoce - víno, mandarinku, pomeranč,...). Přidáme hrst sezamových semen + dle chuti nastrouhaný kokos. Smícháme dohromady a obědo-snídaně je hotová. Tato pochoutka je velice sytá - často ji pojídám celé dopoledne.

41. Naklíčené Lušteniny na sladko - Nejlepší způsob jak naklíčit luštěniny není "na vatě", ale takto: Hrst fazolí mungo, hrst čočky, hrst hrachu namočíme přes noc ve vodě. Ráno vodu slejeme a necháme vše vlhké v misce. Jednou za den je potopíme na hodinu do vody a propláchneme. Asi třetí, nebo čtvrtý den jsou klíčky hotové. Vše mícháme s nakrájeným ovocem (jablko, banán, švestky, pomeranč ...), trochou rozinek, semínek (třeba slunečnicových) a ořechy. Je to výborné!

42. Jednoduchá snídaně - "na cesty"

Večer Do hrnku namočíme 3 - 4 lžíce rýže Natural. Ona přes noc změkne. Ráno smícháme s rozmačkaným banánem, či jiným ovocem. Toť vše. Upozorňuji, že rýže změkne, ale ne úplně. Málokomu to chutná, mě ale ano.

43. Kaše á la Oregano.. aneb jak vařili kočička a pejsek.

Je to vlastně ochucený šrot, kde hlavním kořením je Oregáno. Asi 2 lžíce špaldy a dvě lžíce pohanky rozemlít na šrotovacím mlýnku. Okořenit dle chuti (Oregano, sušené droždí, či jiné koření - můžete přidat i trochu mořské soli, nebo jiné slané směsi). Přidat dvě lžíce za studena lisovaného oleje (já používám olivový, či slunečnicový). Teď z toho máte takový písek, který je potřeba trochu namokřit. Nejlépe se k tomu hodí buď 2 - 3 rozmačkaná rajčata (dle velikosti), nebo půl okurky, nebo obé..., nebo dle fantazie. Můžete přidat trochu vody. Dále je dobré do toho vložit nakrájenou zeleninu co dům či lednice dá a já si do toho s oblibou přidávám syrový brambor. Komu to nestačí, může přidat ořechy. atd..

originály od Báry z Brna :

44. Pomazánka ze slunečnic

Namočené slunečnice, šťávu z citronu, kopr, nať cibulky a pokuď trochu solíš tak sůl. Vše mix a je to takový sýr. Někomu to chutná jako rybičková pomazánka a to zabalit do listu hlavkového salátu a třeba posypat lahůdkovým droždím. A to je taky celkem hned.

45. Vitariánská roláda

Rozmix. různé oříšky namočené i nenamočené, přidat carob možná i med. Udělat těsto a rozválet a položit do toho banán. V lednici vychladit a pak nakrájet jako roládu. Posypat kokosem.

46. Pohanka s rybízem

Namočenou pohanku se slunečnicí ,rozinky a zalít rozmix.černým rybízem.

47. Mrkvička od Báry

Nastrouhaná mrkvička smíchaná s kokosem a pokapaná citrónem a medem.

48. Chuťovka od Báry Pokapat rozinky olejem sluneč., posypat carobem a kokosem a smíchat.

49. mléčné kvašení obilí a zeleniny od Bohouše:
1200gr suché pšenice se nechá naklíčit do velikosti klíčku asi 5 mm. Toto naklíčené obilí 24hodin před zpracováním se již neproplachuje a semele se na mlýnku (ruční nebo elektrický) s diskem s otvory O 3 mm. Dále semeleme kořenovou zeleninu (mrkev, pastinák, petržel, celer , zkrátka co je po ruce )+ trochu listové zeleniny ( Vojtěška, pampeliška, listová petržel atd.) až do celkového množství 3 kg. Tuto hmotu dáme do větší mísy (lavor) a přisypáváme jemně mletý suchý pšeničný šrot a prohněteme tuhé těsto. Toto těsto po kusech vkládáme do 3,5 l. lahve od okurek. Pěstí těsto dobře natlačíme do lahve, postupujeme po vrstvách, abychom vytlačili vzduch. Pokud použijete tento návod zůstane v lahvi asi 5cm volného prostoru pod hrdlem. Zarovnáme směs do roviny, očistíme hrdlo vlhkým hadrem a uzavřeme plastovým víčkem, pod kterým bude unikat plyn, který vzniká přu mléčném kvašení. Víčko neodklápíme alespoň tři dny. Láhev ponecháme při pokojové teplotě v temnu zakrytou třeba hadrem. Nejpozději do týdne bychom měli tuto směs sníst. Pokud uložíme výrobek do ledničky zacházíme sním stejně jako s mléčnými živými zakysanými potravinami t.z. skladovat max. do 4 st. C. ne nižší teploty. Lépe je však do ledničky nedávat. Směs možno vylepšit lžičkou minerálů např. fy. IMPASS Dědinská 625/10 Praha tel. 233310574 Toto jídlo neobsahuje vyšlechtěné kultury kvasinek a bakterii (jsou pouze přírodní směs několika desítek kvasinek a bakterii, které se podílejí na mléčném kvašení.) Touto stravou si zajistíme pestrou střevní mikroflóru, která má podle dostupných znalostí obsahovat na 500 různým zdraví prospěšných mikroorganizmu, které nám zajistí vysokou imunitu a využitelnost potravy. Pokud si chceme udržet vysokou imunitu a správnou glykémii měli bychom jíst toto jídlo 5x denně po 200gr. Jak je známo střevní mikroflóra je citlivá na antibiotika, některá ostrá koření, byliny, zplodiny aut a další cizorodé jedovaté látky. Bez pravidelného přísunu této potraviny si neudržíme zdravou střevní mikroflóru. Toto jídlo má nízký glykemický index a je vhodné pro diabetiky a všechny kteří chtějí snížit hmotnost. Je praktické při cestování, neboť je možné si vzít s sebou do sáčku a bez problému sníst kdekoliv a dodržet pravidelný čas stravování . Nejlépe jíst v 6 ráno pak v 9, 12, 15, 18 hodin. Příprava je velmi jednoduchá a po první zkušenosti zjistíte že i velmi rychlá a levná. Tak asi 2-3 koruny za den, pokud si koupíte pšenici za 350.-Kč za metrák, což je možné. Doporučuji Regenu č. 11 – střevní mikroflóra od prof. Libor Ebringera Ahoj Honzo firmě Impass nedělám reklamu, minerály jsou i z jiných zdrojů a v dnešní zelenině dost schází. Podívej se na www.impass.cz je to zajímavé . Jestli chceš toto použít na svojí stránku, tak si to eventuelně uprav, aby to bylo čtivé pro všechny ahoj Bohouš

50. "Petříčkův" tekutý jablkový koláč

máčená pšenice špalda (1/3 hrnku) (vhodné hlavně pro krevní skupinu A) zalít mlékem (nepasterizované, přímo od krávy, pro lidi kteří nejí živočišné výrobky - zalít vodou) rozmixovat mixérem (používám mixy 2000 otáček) přidat lžičku medu, rozmíchat v kaši natřít jedno jablko, zamíchat (lžičkou) posypat skořicí a znovu zamíchat (lžičkou) je to skutečná pochoutka, moc mi to chutná a už nemám chuť na koláč :-)Petr

51. Lněná snídaně od Johnyho (pro 2 osoby) 4 lžíce lněného semínka, 2 lžíce sezamu,1 lžíce slunečnice - krátce umixujeme na sucho, přidáme trochu skořice, medu, 1 banán a asi 2 dcl vody a mixujeme ještě asi minutu. Kaše je hotová, může se třeba posypat kokosem a ozdobit jahodama. To by člověk by nevěřil jak je to výborné!

52. Maskrtka od Andrejky Maskrtnici zbystrite pozornost: 1 avokado 10 datli namocit cez noc za hrst mandli tiez namocit olivovy olej 1 zrely banan a kto ma rad velmi sladke,tak si moze pridat dobre umyte a namocene hrozienka. Vsetko spolu zmixovat a nechat chutove pohariky spievat odu na radost :o) Aspon moje su vzdy vo vytrzeni. Vysledne zdobenie na efekt je uz na vas. Jaj a nezabudnite mandle pred tym osupat.

53. pikantní paprička od Lenky ...rozpulit papriku,a na to si dat rozmichany slunecnicovy seminka s palivou paprikou a trochu,fakt jenom trochu oliv.oleje.je to fakt dobry!

54. GAZPACHO aneb rajská polévka pro horké léto od Hanky Nechali jsme se se ženou inspirovat španělskou kuchyní a jejich polévku "Gazpacho" jsem jen mírně upravili, aby vyhovovala vitariánským požadavkům : (porce pro 2 osoby:) 6 rajčat, 1 zelená paprika, 2 - 3 stroužky česneku, 1x cibule, 1/2 středně velké okurky, koření dle chuti (např. trochu rozemletého pepře), 1x lžíce olivového panenského oleje, lžíci citrónové šťávy, 1x lžíce jablečného octa - vše rozmixovat v mixéru (pozn. lépe se to mixuje v ponorném) a je hotovo! Na talíři ozdobte petrželkou a nechte si chutnat. :-)

55. Zmrzlinka od Dandy: Vynikajici zmrzlina lepsi nez bounty - kokos dame do mrazaku, muzeme ho trochu potrit pred tim medem, nebo rozpatlanou datli, snime az to zmrzne. Pokud mate greenstaar da se jim prohnat tenhle zmrzly kokos, zmrzle banany (pred zmrazenim oloupat), par datli, nebo rozinek i orisky mozno prihodit. Deti nepoznali lepsi zmrzlinu.

56. Cuketka od Dandy: Nakrajime cerstvou cuketu, nebo rajcata na kolecka, utreme cesnek s oliv.olejem, naneseme na kolecka a posypeme korenim, bazalka, ci oregano...trocha soli. Preju dobrou chut, pro ty co se jim uz vratila.

57. Syry ze semen ci orechu od Dandy: Namocime semena(treba slunecnice, sezam,dyne) ci orechy(mandle,kesu)pres noc prozeneme greenstarem nebo mlynkem a hmotu smichame s korenim, cibulkou cesnekem, podle chuti a nechame pri pokojove teplote zakvasit(ochutnavame, casy se ruzni)kdyz to dostane dostatecny riz dame do lednice a v neutazene nadobe skladujeme i tyden. Podavame do salatu, s plackama, jako dip...

58. Nepečené koule od Dandy: prozeneme, mixerem, greenstarem, strojkem na maso rozinky, nebo datle, nebo fiky, smichame se rozemletymi seminky[sezam, nebo slunecnice, dyne, nebo kombinace]muzeme pouzit i namlete orechy, vypracujem v testo, pokud je to moc suche pridame vic prvni slozky[rozinky atd], dochutime skorice nebo karobem[nevadi, ze v cechach je k sehnani jen prazeny, urcite se z toho neslozime:-}]obalime v nastrouhanem kokosu.

59. Lněné placky Tesina: vezmes lnene seminka a namixujes je s korenim. Pak pridas trosku vody a udelas testo, ze ktereho udelas placku ruznych tvaru. Ty pak ususis na slunicku nebo v susici. Jde to i na topeni, ale bacha at se ti to neupece - pres 40C by to nemelo jit. Nejlepsi koreni je kmin, chilli, paprika, cesnek, morska sul, sojova omacka. Druha varianta je ze vezmes lnene seminka a koreni a rovnou to smichas s vodou. Len pak vypusti takovy sliz, ktery slepi vsechna seminka. Pak uz jen tvarujes a susis. Je to docela prace ale moc dobra chutovka!

60. Pikantní mandličky od Ondry: Pres noc namocim mandle - tak 10dkg(ty fakt miluju), dalsiho dne oloupu(pracne, ale vyplati se - zvlast gurmani vedi, ze bez slupky chutnaj bozacky:)), po oloupani namocene vyvalim v koreni (smes cesnek, paprika, morska sul, pepr,..) a necham uschnout. Pak sou z toho pikantni korenene mandle! Chutna to sqele!

61. Vitariánský šípkový čaj: Natrhejte šípky. Šípky pořádně vysušte (rozložte někde v kotelně, či na radiátoru). Poté již vysušené nadrťte, či rozemelte na malé kousky. Dělali jsme to se ženou tak, že jsme je dali do igeliťáku a mlátili do toho paličkou na maso. Jsou po vysušení hodně křehké a tak to jde raz dva. Vložte do nějaké nádoby kam se nedostanou moli. Příprava vlastního čaje je pak jednoduchá: je to vlastně studený výluh (snad se tomu říká macerát?). Stačí louhovat 2 lžičky přes noc, ráno přecedit a ohřát na teplotu těla. Jen upozorňuji, že šípek je nejbohatší plodinou na vitamín C (asi 1800mg/100ml pokud se udělá po vitariánsky)+ skvěle posiluje. (druhý je černý rybíz, třetí jsou s velkou ztrátou papriky...

62. Studená okurková polévka pro 4 osoby (skoro vitariánská): Tohle je fakt pochoutka i když nesplnuje 100% vitariánské požadavky: Rozkrájejte a rozmixujte 4 středně velké okurky (oloupané). Poté přimíchejte zakysanou smetanu (350 ml) a šťávu z jednoho a půl citrónu. Přidejte 4 lžíce krupicového cukru. Můžete dochutit solí a pepřem. Takto připravenou polévku uložte na dvě hodiny do chladničky. Podávejte studené, zdobené mátovými lístečky a plátky okurek. JE VÝBORNÁ!!

Ukázky jídelníčku na jeden den - některých vitariánů:

Ramen: Môj momentálny denný jídelníček vyzerá asi tak: raňajky (ak si ich stihnem urobiť) - kaša, buď avokádo vymiešané s banánom (s tým sa netráp, že je avokádo tučné, sú to tuky v tej najlepšej možnej podobe a ak nezješ aj pecku a šupku, tak žiadne zdravotné riziká nevidím), sezamom a rozinkami alebo inokedy Johnyho lněná snídaně (recept č.51 nájdeš v receptári, je jednoducho mňami! :), občas Honzova banánová ryža (č.41). Na obed väčšinou iba dve jablká, poťažne iné ovocie, ale iba málo. Na večeru rôzne šaláty z rajčín, papriky, zeleru, okurky, hlávkového šalátu, mrkvy, reďkoviek, cesnaku a podobne, v rôznych pomeroch a množstvách jednotlivých komponentov, ale nekombinujem ich príliš veľa naraz max 3-4. Snažím sa trocha experimentovať, aby to nebolo príliš jednotvárne, však život je zmena. :)) Včera som skúšal takéto čosi: nastrúhať 2 stredne veľké mrkvy, pridať za hrsť nastrúhanej kapusty (samozrejme nie kyslej, ale čerstvej), na malé kúsky nakrájaných 5 listov hlávkového šalátu, polial som to 2 lyžicami olivového oleja, premiešal a napočudovanie sa to dalo aj zjesť... :-D Občas si dávam aj orechy, hlavne vlašské, mandle a lieskové. Neviem ako ostatní, ale orechov neviem zjesť naraz príliš veľa. Ak zvládnem 100 gramov, tak to sa môžem už po pleci potľapkať, že hodný chlapeček.. ;) V zime zvyknem na raňajky skôr zeleninu, lebo ovocie prečisťuje a ochladzuje, zatiaľ čo zelenina dodáva energiu a otepľuje. Jaj a hlavne odkedy mám odšťavovač GreenStar, tak si každý deň pripravujem asi 1,5 l štiav, ktoré pijem medzi jedlami. Väčšinou čistú karotkovú, alebo kombinácie karotka+okurka+hlávkový šalát alebo karotka+špenát alebo karotka+cvikla+okurka. Čo do množstva zjedených potravín vychádzam z anatómie tela. Fyziologický objem žalúdka je 350 až 450 ccm, teda keď spojíme dve dlane do tvaru gule, vidíme aký je jeho objem. Pričom to, čo sa zmestí do jednej dlane by malo predstavovať jednorázové jedlo a 1/2 objemu druhej dlane je množstvo tekutín, ktoré môžeme vypiť. Preto myslím, že čím menej jesť, tým lepšie. Tak asi toľko... Bol by som rád, keby aj iní napísali svoj nejaký denný rozpis, lebo aj ja sa ešte len učím. Tak do toho, spoluvitariánčata! ;o)

Ondra (letní verze): Jelikoz chodim pozde spat a vstavani mi nedela dobre (Deda Lebeda:)) ,tak se mi stava, ze telo je po ranu jeste v rezimu traveni a nemam na nic chut. Tzn dopoledne vetsinou ovoce, v case obeda zelinovy (skoro kazdej den rajcatovy) salat + max. 10dg orechu/seminek. To mi vystaci tak do 15:00-17:00 V tuto dobu si davam kokosovej orech:) Kazdej jim jedem, totalne na tom ujizdim:) Proste dopoledne ovoce, odpoledne zeleninu + orechy, po ctvrte odpoledni kokos. To je cely:)

Honza : Obvykle začínám den pohankovou snídaní číslo 40. Pokud mám ráno více času, udělám si místo toho ovesnou kaši č.1, nebo č.2, či něco mezi tím. Výborná je také "lněná snídaně od Johnyho (č.51)". Někdy také první jídlo řeším jen ovocem - co je zrovna po ruce. Druhé jídlo se snažím natáhnout co nejpozdějc až tehdy když dostanu hlad. Často to řeším 43.-kou - hlavně v období rajčat. Jiná alternativa jsou naklíčené luštěniny: buďto na sladko s ovocem dle receptu č.41, nebo to samé "naslano" s rajčaty, nebo s okurkou. Někdy druhé jídlo vynechám a "přeskočím" rovnou na večeři. Večer se dá efektně vyřešit Gaspachem (č.54) a zeleninovým salátem. Do všech jídel co uvádím je možné přidat jeden malý syrový brambor - nakrájený na kostičky a občas ho tam dám. Dále: výborné jsou placky, ale v současné době jsem dost líný si je dělat - jsou praktické na cesty a tak. Co se týče pití, tak pokud jste doma - prohánějte co nejvíce odšťavňovač - zajistíte tak přísun všeho, jinak jen čistou vodu. Hodně všude přidávám olivový olej. Dny jsou si velice podobné, ale to není na závadu. A poslední rada: jednodenní občasný půst vůbec neuškodí, ba naopak!

Danda : Muj jidelnicek ci jidelnicek nasi rodiny: rano:sklenice mrkvoveho dzusu jabka nekdy s mrkvi, umixovana ci namleta Green Starem se seminky(len ci dyne, slunecnice)s karobem ci skorici, deti maj radi nekdy banan na kolecka se skorici, pres den seminka a par kusu ovoce jabka ci hrusky, nebo mrkev k zakousnuti, nekdy kiwi nebo meloun odpoledne:dzus z jablek(jabka sou ted v sezone jinak je to vetsinu roku ciste zeleninovy dzus) a divokeho zeleneho, nebo mrkev, cervena repa a neco zeleneho vecer: salat z libovolnych kombinaci listoveho salatu, rajcat, avokada, seminek, rukoly, spenatu, morskych ras, papriky, mrkve,zeli,celeru rapikateho ci korenoveho, petrzelky,brokolice ci kvetaku,....moznosti a kombinaci je prehrsel na ochuceni viz prispevek bylinky o trochu nize, obcas kombuchovy ocet nekdy misto salatu delam studeny polivky v mixeru, nebo balim nastrouhanou a ochucenou zeleninu do listu salatu ci cinskeho zeli, tez plnene papriky a plnena rajcata, umixovany vnitrek avokada s rajskym, cesnekem a olejem, par kapek citronu a spetka morske soli ci namletych ras, to pak vratim do avokadovych slupek a ji se lzickou nekdy zamlsame na datlich, fikach, seminkach namocenych ve vode a obalenych v mletem kminu, ci kari s trochou soli, potom nechat ususit, pres hrozna kvanta mandli a rozinek vpocatku jsme presli na obcasnou konzumaci vlasaku ze skorapky, ktere nam pripadaji nejbliz a clovek se jich malokdy preji, kdyz si je musi louskat.


Spoustu originálních receptíků, rad a návodů co všechno je možné připravit najdete na www.ohz.cz/amana

posílejte mi prosím své receptíky - díky Honza

pokračování příště...



Kontakt : na mě

Úvod Filozofie Recepty Jak začít? Diskuze Adresář Co potřebujeme Vaše Fórum Akce
copyright © 2000 - 2003 klayman